divendres, 8 de juny del 2012

Anàlisi lexicomètric

Per fer l’anàlisi lexicomètric he utilitzat els blogs de Joaquín Leguina, Rosa Díez i Luís Solana, i l’he fet utilitzant el programa AntConc. Concretament, els escrits que he utilitzat son:
Blog de Joaquín Leguina: 
 Blog de Rosa Díez:  
Blog de Luís Solana:  

Per poder veure les diferències entre els tres, he fet un primer anàlisi de les paraules més significatives utilitzades de cadascun per separat. El resultat ha sigut el següent (entre paréntesi la freqüència):
 Joaquin Leguina: Financiero (9), Bancos (8), España (8), Cajas (6), Deuda (6), Banco (5), Bankia (5), mercados (5), crisis (4), mercados (4) 
Rosa Díez: ETA (25), Gobierno (21), Política (17), Terroristas (13), PSOE (11), Zapatero (11), Rajoy (11), España (9), víctimas (8), asesinos (7)
 Luís Solana: España (39), Rajoy (31), Alemania (11), Españoles (11), Sistema (11), financiero (9), Gobierno (9), intervención (9) 

Amb aquest anàlisi queda bastant clar quins son els temes tractats per cadascun d’ells en els seus escrits. Podem remarcar que Rosa Díez és la única dels tres que no tracta temes relacionats amb l’actualitat econòmica de l’Estat Espanyol, fixant la seva atenció, almenys en les últimes cinc entrades al seu blog, que són les que hem utilitzat en l’exercici, en el tema del terrorisme. 

Una vegada hem vist les temàtiques a les que es referia, principalment, cadascun dels tres, hem fet l’anàlisi dels tres junts. El resultat de les paraules més utilitzades ha sigut: España (56), Rajoy (43), Gobierno (27) ETA (25), Política (19), Sistema (19), Financiero (18), ciudadanos (14), españoles (14), Políticos (13). Així doncs, la paraula España és la més utilitzada,seguida de Rajoy i Gobierno, estant presents als escrits de Leguina, Solana i Díez. Podem relacionar aquestos resultats amb el moment econòmico-polític que vivim: l’Estat Espanyol està en el centre de l’huracà financer que amenaça l’economia europea, i Rajoy és el president del govern que ha de gestionar el moment polític. 

De fet, si en la pestanya Concordance de l’AntConc, filtrem els resultats de la paraula Rajoy amb l’opció “Sort” del mateix, veurem les paraules que acompanyen a aquella en els textos. Si la paraula anterior més utilitzada és el propi nom del president, Mariano, les paraules més utlitzades després del cognom son verbs d’acció (no puc penjar una captura de pantalla perquè utilitzo un ordinador portàtil amb el sistema operatiu Lliurex Lite 11.09 que no te activada aquesta funció): acepte, comparece, despierte, ha podido, ha conseguido, ha estado, tiene o tiene que. Els tres blocaires, doncs, demanen acció al president davant el complicat moment en el qual es trova el país.

D’altra banda, si piquem en la pestanya Concondance Plot, el programa ens mostrarà uns gràfics en es quals estaran reflectides les vegades que aparéix Rajoy en els escrits i la posició en els mateixos.

S’ha de remarcar, però, que quan Rosa Diez utitlitza el cognom del president, ho fa per referir-se al paper del mateix en el tema del terrorisme, a diferència de quan l’utlitzen els altres dos blocaires, que ho fan per referir-se al tema de la crisi econòmica i la gestió de la mateixa que està duent a terme el president.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada