dijous, 17 de maig del 2012

Informació vs opinió

Mercè Molist, al seu text "La blocosfera catalana", i citant a Jordi Torà, diu: "Estem a anys llum de la influència que els blocs americans tenen sobre la societat, però la gent tendeix cada vegada més a informar-se mitjançant Internet" (pg. 41). I jo trobo un perill, del qual hem llegit a aquesta assignatura, en aquest fet d'informar-se a través d'Internet. A saber: moltes vegades no som capaços de diferenciar el que és informació del que és opinió. En el terreny de la informació, la paraula 'influència' em resulta sospitosa d'interès. Allò que pot influenciar a la societat en un bloc no és la informació neutra, sinó la opinió que de la informació tingui l'escriptor del mateix, la interpretació personal de la informació. 



6 comentaris:

  1. És cert que la informació generalment mai és neutra, sempre ve influenciada pel punt de vista de l'informador o del tarannà de l'editorial del mitjà que publica la notícia. Per a mi el problema rau en la manca de contrast d'una bona part de la informació que es difon per Internet. I també de l'anonimat de moltes informacions que poden voler manipular l'opinió dels lectors sobre determinats fets.

    Julià Naval

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel teu comentari, Julià. Estic totalment d'acord amb tu. Si a això sumem el fet que el qui es connecta no és conscient d'aquest problema... ja la tenim liada.

      Elimina
  2. Bé estic d'acord amb tu Carles i també amb el comentari d'en Julià. Però també ja un "però" en aquesta afirmació, la manca d'informació a vegades també la tenim en les plataformes digitals , informana al lector segons la seva politica o el seu , podrem dir "caracter politic", fent creure a la gent sobre determinats fets també. La prova la tenim en diaris com "El mundo" o "El País" "La vanguardia" "El periodico", que poden difondre la mateixa noticies sota auspicis totalment diferents.

    ResponElimina
  3. Gràcies pel teu comentari, Assumpta. Completament d'acord amb tu. Els mitjans 'oficials' d'informació no estan lliures d'aquest problema. Elaborar una informació partint d'un determinat ideari fa que aquesta no sigui neutra i que, tal i com comentes, el mateix fet informat aparegui amb matissos diferents segons el diari que informa.

    ResponElimina
  4. Carles, penso que és important diferenciar el que és opinió del que és informació. La informació moltes vegades es tendeix a donar en la línia de l’emissor. És a dir, segons la ideologia de l’emissor pot ressaltar la informació d’una determinada manera. Així, podem veure com una mateixa notícia s’exposa de diferents maneres segons qui dóna la informació, com també diuen en Julià i l’Assumpta. Per això crec, que és important informar-se a través de diferents mitjans, per poder formar l’opinió no solament des d’una direcció. Perquè una cosa és saber i l’altra opinar, i per formar quan no una opinió més correcta és coneixent la informació des de diferents emissors.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel teu comentari, Maria. Estic d'acord amb tu. Per poder formar-se una opinió pròpia sobre alguna cosa és necessari tenir el màxim d'informació sobre la mateixa.

      Elimina